Mladí muzikanti v Řevnicích (o soutěži ZUŠ)

V pátek 8.2.2013 přijeli mladí muzikanti z celého okresu Praha – západ k nám do Řevnic. Důvodem bylo okresní kolo národní soutěže ZUŠ ČR pro komorní soubory, které právě pořádala a hostila naše ZUŠ Řevnice. Soutěže se zúčastnilo celkem 16 souborů (dua – kvarteta), 51 soutěžících ze čtyř zúčastněných ZUŠ v okrese.

Byly to ZUŠ Černošice, ZUŠ Dobřichovice, ZUŠ Roztoky a pořádající ZUŠ Řevnice. Porota, jejímž předsedou byl violista Josef Fiala, profesor plzeňské konzervatoře, to při rozhodování neměla vůbec jednoduché. Ač soubory byly rozděleny do dvou základních uskupení – s převahou dechových nástrojů a s převahou smyčcových nástrojů se v rámci svých věkových kategorií sešla různá uskupení. Výkony všech souborů byly velmi vyrovnané a na vysoké úrovni. Soustavná příprava a secvičování se vždy vyplatí. A tak v nabité konkurenci se i našim žákům z naší školy podařilo získat  v dechových souborech 1. místo ( klarinetové duo ), 2. místo (kvartet zobcových fléten) a 1.místo s postupem do krajského kola ( trio zobcových fléten ). V smyčcových souborech jsme měli taktéž zastoupení  – houslové duo, které rovněž získalo  1.místo s postupem do kola krajského.

Celá jednodenní soutěž proběhla v naprostém pořádku i díky vynikající organizaci kolektivu ZUŠ a my přejeme hodně štěstí všem postupujícím v dalším kole.

 

foto:  Trio zobcových fléten přebírá ocenění od předsedy poroty (zleva B. Kostlánová, B. Konečná , E. Kirova a J. Fiala)